VIEW More PHOTOS

Media Platforms Design Team


An overview of the living/family room shows how the spaces easily period into each other providing ample
infinite for gatherings with friends.

For Cindi and Richard Sanders, ane of the joys of their 1909 California bungalow is the rediscovery of the very American tradition of the front end porch. “We are out at that place every night,” says Richard, “It’s a routine. We encounter our neighbors and greet passers-by nosotros’ve never met. And of class, our gilt retriever, Kona, is always in that location to greet them, also.” Creating a more inviting veranda was just one of the ways the Sanders unearthed the potential of their beach-boondocks bungalow. “Information technology was a lovely little house with boxy rooms that were functional simply non fun,” said Richard. “It had no menstruum to it.” And then walls had to come downwards and rooms needed to abound.

With the assist of interior designer Elaine Koch, of Davis Design in Alamo, California, the couple set out to brand their new residence not merely the home of their dreams, but one that would address their informal lifestyle. They wanted all the mod amenities, a casual ambient and flexible infinite to suit informal gatherings with family and friends—all the while preserving as much of the century-old architectural detail every bit possible.

View the resources for this story

Media Platforms Design Team


The wall between the kitchen and former dining room was
removed to open up the rooms to each other. This
system allows the cook to exist function of the activeness
rather than isolated from family or friends.
Working with Koch, they reassigned ill-used space and incorporated all they wanted into a new plan. By completely removing several interior walls and calculation 500 square feet, the Sanders transformed what Richard called “mouse holes” into rooms that live large, even if they’re not huge. Take, for case, the new state-of-the-art kitchen. It’s connected by a peninsula to the family room (formerly the dining room) and the living room beyond with nary a wall in sight. This open area shares the natural lite of French doors and refurbished windows and showcases the central fireplace and Arts and crafts stairway. A gathering of 30 or more tin can now fit comfortably in a infinite that once couldn’t suit a one-half dozen. “We can expand the room nosotros are in merely past moving a couple of hassocks around,” Richard says. Taking walls down in the kitchen also made mode for a built-in desk at one end that’due south flooded with calorie-free. At the contrary end, the staircase is at present visible from what is substantially a galley kitchen, expanding the space even more.

Read:   The Demographic Transition Theory Helps Explain

The creation of a master suite was guided past the Sanders’ want to live on the bungalow’south ground floor. Though the upper level has iii bedrooms and a refurbished bath, Cindi and Richard wanted to prepare bated those rooms for guests. The problem was the size of the bedroom on the ground flooring. Some additional real estate would definitely be needed before it could serve as a comfortable master retreat. Past expanding beyond the south and west walls, they gained that infinite and in the process created a new walk-in closet, master bath and larger bedchamber. “We actually didn’t add together that much to information technology,” says Richard, but with more than half-dozen feet of windows, deck access and a vaulted ceiling, the room seems bigger than its dimensions. The due west wall bump out also provided new space for the laundry room, which was previously located outdoors.

Media Platforms Design Squad

The master bedroom with en suite bath and cupboard was created
from existing and new infinite.
As a woodworking hobbyist, Richard did a lot of the work himself just enlisted David Rothwell, of Kiwi Structure in Coronado, California, when it came to the trickier stuff—wiring, plumbing, structural problems. “You never know what you’re going to find when you offset taking out walls,” says Richard, adding “we knew we could change some of it, simply not all of it.” Nor did they actually desire to. Respectful of the elements of the Arts and crafts era, Richard saved what was former—including painstakingly refurbishing 31 original windows—while bringing the house into the 21st century. “Nosotros wanted to open it up for today’s living.”

Read:   Describe the Traffic Safety and Streets Issues Facing Communities

WHAT WAS Done

  • Increased the dwelling’s size by almost 500 square feet
  • Removed walls that enclosed the kitchen, visually opening up the infinite and connecting it to adjacent rooms
  • Added new windows to flood the business firm with natural lite
  • Created a principal bedchamber with vaulted ceiling, walk-in closet and en suite bathroom
  • Established a flow with a consistency of paint colour, flooring and materials throughout
  • Treated the front porch as an interior room, dressing it up with comfy furniture

View our slideshow